9/4/2010
בשבועות האחרונים יצאה רשות המסים בקמפיין חדש המפורסם באמצעי התקשורת השונים, אשר מטרתו העיקרית היא להרתיע נישומים מביצוע עבירות מס ולעורר את מודעות הציבור בדבר חומרתן של עבירות אלו.
שיטת הפרסום ההרתעתי אינה חדשה לרשויות המס ויש שרואים בה דרך יעילה המונעת והממגרת את תופעת העבריינות הכלכלית, שלא לומר הכללית (כגון המאבק בארגוני/משפחות פשע הממגר את הפשיעה שאינה דווקא כלכלית). כך למשל, המודעות לחומרת העבירות הכלכליות עשויה לגרום לקהל הנישומים והגורמים המקצועיים המלווים את פעולתם לנקוט משנה זהירות בבואם לקבוע עמדה מיסוית מסוימת.
בנוסף, פרסומים אלו מהווים במידה רבה אמצעי לעודד נישומים, עוסקים ויחידים שעברו עבירות על חוקי המס, אם במישרין ואם בעקיפין, לפנות באופן עצמאי לרשויות המס ולתקן את מעשיהם בטרם רשויות המס יגלו את העבירה שבוצעה.
על מנת "להקדים תרופה למכה" ולהכות על חטא, מבלי להיחשף לכלל הסנקציות הגלומות בגילוי ביצוע העבירה ע"י הרשויות, קיימת אפשרות לנישומים אשר ביצעו עבירה שטרם נחשפה, לגלותה עפ"י נוהל המכונה "נוהל גילוי מרצון" אשר בהתקיים נסיבות מסוימות עשוי למנוע מנישום אישום פלילי.
דרישת היסוד להפעלת נוהל הגילוי מרצון היא כי מקור הגילוי יהיה בפנייה כנה של הנישום, אשר לא נעשתה בעקבות חקירה או בדיקה של רשויות המס או רשות אחרת. בנוסף, ועל מנת להימנע כאמור מאישום פלילי על הפונה להגיש הצהרת אמת, וכן דוחות "המתקנים" את דוחותיו הכוזבים שהוגשו ולשלם את מלוא המס הנדרש הימנו בדין.
חשוב לציין ש"נוהל הגילוי מרצון" טומן בחובו מספר תנאים הכרחיים ובעיקר, שלא קיים בידי רשות המסים או בידי רשות שלטונית אחרת מידע מוקדם בעניין חשד לביצוע העבירות בידי או הנישום. ידע מוקדם שכזה בידי הרשויות יוביל לכך שלא יראו את הנישום כמי שחשף את מעשיו מרצונו ולכן יהיה הוא חשוף לסנקציות פליליות.
כך או כך, עדיף יותר שלא להמתין שרשויות המס הם אלו שיגיעו אל הנישום שעבר עבירה, אלא שהנישום ייזום פנייה לרשויות המס ויחשוף את הפרטים אודותיה, מה שבסבירות גבוה יוביל לכך שההתייחסות אליו תהיה מקלה וסלחנית יותר.