מאת:

חוק מס ערך מוסף בישראל הינו חוק טריטוריאלי לפיו עסקה לא תחוייב במס מקום בו לא נעשתה היא בישראל. העיקרון שהנחה את המחוקק הינו שיש להטיל מס רק על הערך מוסף שנוצר בישראל. נשאלת השאלה כיצד יש ליישם עקרון מנחה זה מקום בו מדובר על חבויות המס באיחוד האירופי המורכב כידוע ממדינות רבות, כך שלעיתים גבולות מקום היווצרות הערך המוסף מיטשטשים.

האיחוד האירופי, המונה כיום 27 מדינות, אינו גובה באופן עצמאי מס ערך מוסף, אך יחד עם זאת מחייב את המדינות החברות בו לאמץ חוקי מע"מ התואמים את הלך הרוח ועקרונות האיחוד. הלכה למעשה, המדינות גובות את מס הערך המוסף באופן עצמאי אשר נאסף בכדי לממן את פעילות האיחוד האירופי. מע"מ באיחוד מעוגן במסגרת The Sixth VAT Directive אשר פורסם בחודש ינואר 2007. גובה המס בין המדינות החברות באיחוד האירופי שונה ממדינה למדינה, כאשר לכל מדינה נתונה הזכות לקבוע את גובהו בין 15% ל-25%. ישנם מקרים בהם ניתן יהיה לאשר מס בגובה נמוך יותר לסוגי מוצרים או שירותים ספציפיים. כמו כן, האיחוד דורש כי ישנם שירותים מסויימים, כגון שירותים רפואיים, שירותי דואר, ביטוחים ועוד יהיו פטורים ממע"מ לחלוטין.

יודגש כי על כל מדינות האיחוד מוטלת החובה לעמוד בכללי The Sixth VAT Directive לרבות מדינות המועמדות להצטרף לאיחוד, אך בד בבד שומרות הן על עצמאותן השיפוטית בסוגיות המס השונות בהתאם לפרשנותן האוטונומית. כל מדינה מורשית לגבות מע"מ אך ורק בגין עסקאות אשר יש לה זיקה טריטוריאלית אליהן - שנוצר ערך מוסף כלשהו לעסקה בתחומיה. במידה וקיימת מחלוקת משפטית בין מדינתית, או אז יתערב בית הדין האירופי אשר יכריע בסוגייה שבמחלוקת ויהווה את הערכאה העליונה.
 

החזר מס לחברות עסקיות מחוץ לאיחוד האירופאי

חברות עסקיות ממדינות אשר אינן חלק מן האיחוד האירופי, כמו ישראל לדוגמא, אשר מבצעות פעילות עסקית מוגבלת במדינות האיחוד, זכאיות להחזר מס ערך מוסף בגין חיוב במס חברות באיחוד ככל שחוייבו בו. ייצוא מוצרים בין חברות ממדינה שבאיחוד לכל מדינה אחרת, להבדיל מייצוא על ידי עוסק ליחיד אשר בתוך האיחוד, אינו חייב במע"מ. גם עוסק באיחוד אשר מייבא טובין ממדינה אחרת במסגרת האיחוד, אינו חב במע"מ. עסקאות בנדל"ן מסחרי הממוקם בתחומי מדינות האיחוד פטורות ממע"מ (לזהות הצדדים לעסקה ולמקום תושבותם אין חשיבות לעניין זה).

ראוי לציין, כי מאמר זה אינו ממצה את הסוגיה שבנדון עד תום ומאמר זה אינו נועד לשמש תחליף לייעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית. אנו ממליצים לכם להיוועץ, במידת הצורך, בעו"ד הבקיא בתחום המיסים, בכדי שיפרוש בפניכם את הסוגייה העולה על כל היבטיה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הבנקים ותפקידם החדש - “שומרי הסף”

מאת: אלי דורון, עו"ד

מאמר זה יסקור את הרקע לשינוי, את תפקיד הבנקים כשומרי סף, את השלכותיו על הלקוחות ואת האתגרים הכרוכים בכך.

תפקידן של אמנות למניעת כפל מס עליהן ישראל חתומה

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נבחן את תפקידן המרכזי של אמנות אלה, את תרומתן ליציבות הכלכלית והמשפטית, וכן נעמוד על מנגנוני היישום שלהן.

חילופי מידע בין בנקים במדינות ה-OECD על בסיס תושבות בעלי החשבון

מאת: אלי דורון, עו"ד

CRS חולל מהפכה בתחום חילופי המידע הפיננסי והגביר משמעותית את השקיפות של חשבונות בנקים ברחבי העולם. חקיקה זו מקשה על העלמות מס ושימוש במקלטי מס לא-מדווחים, תוך יצירת מערכת גלובלית לאיסוף והעברת מידע בין רשויות המס. עם זאת, עדיין קיימים אתגרים ביישום אחיד של הכללים.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.