מאת:

פטור ממס הכנסה לנכים ועיוורים - ס' 9(5) לפקודת מס הכנסה

ציבור רחב, ביניהם אזרחים עם מוגבלויות ובעיות רפואיות שונות, אינו תמיד מודע או חשוף למלוא הזכויות המוקנות לו על פי חוק - בפקודת מס הכנסה קיימת הטבת מס משמעותית אשר באה לידי ביטוי באפשרות לקבל פטור מתשלום מס על הכנסותיהם של עיוורים ונכים קשים, זאת כמובן בתנאים המנויים בחוק, בהתחשב בתקופת הנכות ובסוג ההכנסה של הנישום.

 

מי זכאי למעשה לפטור? מקור ההוראות הנוגעות לעניין פטור ממס לנכים הנו בסעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה ובתקנות מס הכנסה (קביעת אחוז נכות). ס' 9(5) לפקודה מקנה פטור ממס בגין הכנסותיו של אחד מהיחידים הבאים: עיוור, נכה בשיעור של 100% בגין ליקוי אחד או נכה עם נכות משוקללת של 90% לפחות בשל מספר ליקויים באיברים שונים והאחוז האמור הינו תוצאה של חישוב מיוחד של הליקויים באיברים השונים שבלעדיו היה נקבע אחוז נכות של 100% לפחות. ראוי להדגיש כי הפטור דלעיל ניתן רק במידה ותקופת הנכות הכוללת שנקבעה הנה לפרק זמן של 185 ימים לפחות. תקופות קצרות מכך לא תחשבנה במסגרת הפטור והנישום לא יהא זכאי לפטור ממס בגין הכנסותיו ככל שיהיו. כמו כן, את הפטור ממס ניתן לסווג לשניים כך שישנה הפרדה בין פטור המוענק בגין הכנסה מיגיעה אישית אקטיבית - פעילות ממשיתת מחזורית כדוגמת משלח יד, עסק ועבודה, לבין פטור בגין הכנסה אחרת - פאסיבית - כמו הכנסה מדמי שכירות, ריבית דיבידנד וכיו"ב.

 

הפטור יינתן עד לתקרת ההכנסה המנויה בחוק והמתעדכנת מדי שנה, כדלקמן (מעודכן לשנת 2017):
1. נקבעה נכות לתקופה העולה על 365 ימים - הפטור יחול בגין הכנסה מיגיעה אישית עד לסך של 606,000 ₪;
2. נקבעה נכות לתקופה שבין 185 ימים ל-364 ימים - הפטור יחול בגין הכנסה מיגיעה אישית עד לסך של 72,720 ₪;
3. הייתה ההכנסה מיגיעה אישית נמוכה מ-72,720 ₪, יחול הפטור גם בגין הכנסה שלא מיגיעה אישית עד לסך של 72,720 ₪.
 

הזכאות לפטור לפי ס' 9(5) לפקודה מתייחסת ל...

עיוורים - עיוור שזכאי לקבל את הפטור הוא אדם שניטל ממנו כוח הראייה כליל. הפטור לא יינתן ליחיד שכוח ראייתו מוגבל או פגום.
 

נכים - מי שנקבעה לו נכות כאמור בשיעור 100% או אדם שיש לו מספר מחלות/מגבלות מצטברות העשויות להקנות לו בחישוב מיוחד 90% נכות. יודגש כי כאשר מדברים על נכות בשיעור של 90%, אין המדובר באדם שבגין נכותו לא עובד, או במילים אחרות לא מדובר בנכות תפקודית אלא בנכות רפואית. משמעות הדבר היא כי בבואה של הוועדה הרפואית לקבוע את אחוזי הנכות, "נשענת" היא על ליקויים רפואיים גרידא וזאת בהתאם לסעיפי הליקוי המפורטים בתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגות נכות).

נכים שכבר נקבעו להם נכויות רפואיות המגיעות ל-90% על פי אחד החוקים המפורטים בס' 9(א)(א) לפקודה, כדוגמת אזרחים שנפגעו בפיגוע מכוח חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה או ניצולי שואה מכוח חוק נכי המלחמה בנאצים, או עובד שניזוק במהלך עבודתו מכוח חוק הביטוח הלאומי, יהיו זכאים לפטור ממס באופן אוטומטי מכוח אותה קביעה ואין צורךך  להפנותם לוועדה רפואית. 
 

אופן הגשת בקשת פטור ממס הכנסה:

נכה או עיוור אשר נבדק כבר בעבר על ידי וועדה רפואית וזו קבעה לו אחוזי נכות שיש בהם כדי לזכות אותו בפטור ממס בתנאים שפורטו - יגיש למשרד השומה הקרוב לביתו טופס 1516 "בקשה לפטור ממס" בצירוף עותק 'נאמן למקור' של פרוטוקול הועדה הרפואית (ו/או צילום תעודת עיוור). נכה שעוד לא נבדק או נבדק אך טרם נקבעו לו אחוזי נכות ("מספקים") המזכים אותו בפטור ממס בהתאם לדרישת החוק, יגיש למשרד השומה את המסמכים הבאים:

א. טופס 1516 - "בקשה לפטור ממס";
ב. טופס 169א - "בקשה לקביעת אחוזי נכות לצורך פטור ממסים" - יש לציין כאמור בטופס את כלל הליקויים מהם סובל וסבל בעברו.
ג. טופס ויתור סודיות רפואית (טופס 169ב).
ד. שובר אגרה משולם;
ה. כלל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים למחלות ולמגבלות.


לאחר שהגיש את המסמכים הוא יזומן לבדיקה של הוועדה הרפואית, אשר תדון בעניינו ותקבע את אחוזי הנכות התואמים את מצבו הרפואי בהתחשב בכל המחלות והליקויים הרפואיים. חשוב מאוד להבין שהוועדה הרפואית עורכת חישוב מיוחד "משוקלל" לעניין אחוזי הנכות. אין המדובר בחישוב רגיל ופשוט, אלא כזה שנעשה בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי ומכלול או הצטברות הליקויים אינם עשויים להוביל "בהכרח" לאחוזי הנכות הנדרשים על פי הפקודה לצורך קבלת הפטור. ייצוג על ידי עורך דין מסים מנוסה המתמחה בתחום, כזה הבקיא בתקנות ביטוח לאומי ובמבחנים לקביעת דרגת הנכות לפיהם מעניקה הוועדה הרפואית את אחוזי הנכות הנו הכרחי, בין היתר לטובת הערכת סיכויי התביעה לקבלת הפטור ממס עוד בשלבים מוקדמים והאפשרות למנוע הגשה תביעה מיותרת.
 

אפשרות קבלת החזרי מס רטרואקטיבית

במידה והוועדה הרפואית קבעה לעיוור או לנכה דרגת נכות שיש בה כדי לזכותו בפטור ממס, בהתייחס לשנים קודמות בעבר, הרי שבתאם לסעיף 160 לפקודה, יוכל הוא לקבל את הפטור ממס רטרואקטיבית לתקופה של 6 שנים בנוסף לשנה השוטפת.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מס הכנסה מבקש מס נוסף, מה עלי לעשות?

מאת: אלי דורון, עו"ד

תושבי ישראל כפופים לשיטת מס פרוגרסיבית, המחייבת אותם לדווח ולשלם מס על כל הכנסותיהם ברחבי העולם – הן מהמקורות בישראל והן מהכנסות מחוץ לארץ. עיקרון זה נובע מפקודת מס הכנסה, הקובעת שגם אם ההכנסה הופקה מעבר לים, על התושב הישראלי לכלול אותה בדיווחיו ולשאת במס בהתאם. לעומת זאת, מי שאינו תושב ישראל חייב במס רק על הכנסות המופקות בישראל. חובת הדיווח הגלובלית נועדה למנוע מצב שבו תושבי ישראל ימנעו ממס באמצעות הפקת הכנסות בחו”ל, והיא מטילה אחריות מלאה על הנישומים לכלול את כלל מקורות ההכנסה שלהם בדו”חות המס השנתיים.

מכירת מניות בחברה - מדריך מקיף לפי הדין הישראלי

מאת: אלי דורון, עו"ד

להלן סקירה מקיפה של ההיבטים העיקריים בעסקת מכירת מניות, בהתמקדות בדין הישראלי, שתסייע לכם להבין את מורכבות התהליך ולהתכונן אליו כראוי.

מיסוי חברות מעטים ובעלי מניות על "רווחיות עודפת"

מאת: אלי דורון, עו"ד

מדובר לא פחות מרעידת אדמה, סעיף 62א שבמתכונתו המקורית, בא להתמודד עם תופעת "חברות הארנק" אשר ניצלו לרעה את יתרונות המיסוי הדו שלבי, הפך כעת לאחר תיקון 277 לסעיף רחב הרבה יותר. תיקון 277 מסמן עידן חדש במיסוי בישראל.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.