מאת:

מבחני השליטה והניהול בהתבסס על עמ"ה 1029/00 יצחק ניאגו ז"ל נ' פקיד שומה, והשלכותיו אודות תכנוני מס של ישראלים המעוניינים להתנהל בחו"ל

חשיבותו של תכנון מס בינלאומי נכון ומדויק ידוע לכל ישראלי המעוניין לנהל עסק בחו"ל, ובכל זאת נורת אזהרה שנדלקה לאחרונה בפסק דינו של בית המשפט המחוזי צריכה להאיר ביתר שאת את תשומת ליבם של המעוניינים לפעול מחוץ לישראל לסוגיית החשיבות הגדולה הטמונה בתכנון מס מקצועי - ובמה דברים אמורים?
 

שליטה וניהול של חברה במסגרת סעיף 1 לפקודת מס הכנסה: סוגיית "השליטה והניהול" של חברה, אשר מוגדרת נורמטיבית במסגרת סעיף 1 לפקודת מס הכנסה, משליכה במישרין ובאופן מהותי על סיווג מקום תושבותה של חברה. ועם זאת, סוגייה משמעותית זו כמעט ולא הגיעה לפתחם של בתי המשפט בישראל בשנים האחרונות. מחסור זה בפסיקה שתקבע מסמרות בדבר פרשנות החוק, הוביל לחוסר ודאות בדבר התשובה לשאלה כיצד ייקבע מהו המקום שממנו נשלטת ומתנהלת החברה, כאשר לשאלה זו חשיבות רבה מבחינת מיסוי החברה בישראל

 

ניהול ושליטה בחברה הפועלת בחוץ לארץ

פסק הדין התקדימי שניתן בבית המשפט המחוזי מפי כב' השופט אלטוביה מגן במסגרת עמ"ה 1029/00 יצחק ניאגו ז"ל נ' פקיד שומה כפר סבא, אשר דן במישרין בסוגיית "השליטה והניהול", נכנס לעובי הקורה בסוגיית מבחן הניהול והשליטה, והמחיש את הצורך בתכנון מס מדויק וקפדני: בקליפת האגוז, נזכיר כי פסק הדין עסק בחברה ישראלית, אשר נוסדה בשנת 1987 על ידי המערערים - בעלי המניות של החברה. בשנת 1990 החליטו המערערים לייסד חברה נוספת, זרה, אשר נרשמה באיי הבהאמס. במסגרת הסכם בין החברה הישראלית לבין החברה הזרה, רכשה החברה הישראלית את פעילותה העסקית של החברה הזרה תמורת 22.4 מיליון ₪. באותו היום החליטה החברה הזרה לחלק לבעלי מניותיה, המערערים, דיבידנד בסך 22.4 מיליון ₪. גדר המחלוקת עלה כאשר פקיד השומה טען כי החברה הזרה הינה חברה אשר "השליטה והניהול" בה בוצעו מישראל ע"י המערערים ועל כן הכנסות המערערים מדיבידנדים חייבות במס מכוח הוראות סעיף 2(4) לפקודה (במתכונתו דאז). עוד טען פקיד השומה כי אופן ביצוע מכירת פעילות החברה הזרה וחלוקת הדיבידנדים מעיד על כך שמדובר בעסקה מלאכותית. לעניין זה, חשוב לשים לב כי מקום מושבם של שלושת הדירקטורים של החברה הזרה היה בחו"ל - כך שהם לא היו תושבי ישראל. כמו כן, ישיבות מועצת המנהלים של החברה התקיימו מחוץ לגבולות ישראל, חשבון הבנק ומשרדי החברה מוקמו מחוץ לגבולות ישראל ואף הניהול השוטף של החברה נעשה מחוץ לישראל. משכך, טענו המערערים כי מקור הדיבידנדים שחילקה החברה הזרה לבעלי מניותיה, תושבי ישראל, התקבל מחוץ לישראל, ומשכך, כך נטען, אינו חייב כלל במס בישראל. ועל אף האמור, דחה ביהמ"ש את הערעור, קיבל את טענות פקיד השומה במלואן ואגב כך קבע כי יש לראות את החברה הזרה ככזו שעסקיה נוהלו מישראל. בית המשפט קבע כי לא די בכך שדירקטוריון החברה הזרה, חשבון הבנק שלה ומשרדיה מוקמו מחוץ לישראל כדי להוביל מניה וביה לקביעה השליטה והניהול בחברה בוצעו מישראל. אליבא כבוד הש' אלטוביה מגן, קביעה כזו תיעשה אך ורק לאחר התחקות עובדתית טהורה אחר התשובה לשאלה – "היכן התקבלו בפועל ההחלטות האסטרטגיות בחברה". לאחר שמיעת העדים ובחינת הראיות שהוצגו בפניו, הגיע השופט אלטוביה למסקנה לפיה בעלי המניות הישראלים, ולא הדירקטורים תושבי החוץ, הם אלו שלאמיתו של דבר החליטו עם אילו לקוחות לבוא בהתקשרות עסקית. למעלה מכך, השופט סבר כי הם אלו שחרצו את גורל החברה הזרה להתחסל (חיסול אשר נבע משיקולי חיסכון מס מלאכותיים). אף העובדה שמנהלי החברה הזרה עסקו במקביל בניהול חברות נוספות, עזרה לשופט אלטוביה לפקפק במחויבותם של אותם דירקטורים כלפי שגשוגה הכלכלי של החברה הזרה.

עינינו הרואות, כי לאור פסיקה משמעותית זו, מתעצם הצורך בתכנון מס נכון ומדויק עבור ישראלים המעוניינים להתנהל בחו"ל. תכנון מס שכזה דורש עבודה הכנה מקוצעית ויסודית, בהיותו כרוך בהקמה של מבנה ניהולי ממשי וקוהרנטי אשר יתיישב הן עם הוראות החוק והן עם כוונת המחוקק, כך שיפייס אף את דעתו של בית המשפט בעת הצורך. כך, למשל, כיום ידוע לכל כי ישנה חשיבות גדולה לסוגיית הפרדת הסמכויות בין נושאי משרה בחברה הזרה לבין סמכויות בעלי מניותיה. סוגייה זו, וסוגיות דומות, יכולות להיפתר באמצעות תכנון מס מקצועי אשר ייתן מענה לסוגיות מעין אלה וינטרל חשיפות מיותרות. תכנון מס שכזה יחייב בנייה של מנגנון מתוחכם ואמיתי, אשר במסגרתו יתקבלו ההחלטות האסטרטגיות של החברה הזרה מחוץ לישראל, בדרך, כאמור, אשר תהיה מקובלת על כל הנוגעים בדבר.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הבנקים ותפקידם החדש - “שומרי הסף”

מאת: אלי דורון, עו"ד

מאמר זה יסקור את הרקע לשינוי, את תפקיד הבנקים כשומרי סף, את השלכותיו על הלקוחות ואת האתגרים הכרוכים בכך.

תפקידן של אמנות למניעת כפל מס עליהן ישראל חתומה

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נבחן את תפקידן המרכזי של אמנות אלה, את תרומתן ליציבות הכלכלית והמשפטית, וכן נעמוד על מנגנוני היישום שלהן.

חילופי מידע בין בנקים במדינות ה-OECD על בסיס תושבות בעלי החשבון

מאת: אלי דורון, עו"ד

CRS חולל מהפכה בתחום חילופי המידע הפיננסי והגביר משמעותית את השקיפות של חשבונות בנקים ברחבי העולם. חקיקה זו מקשה על העלמות מס ושימוש במקלטי מס לא-מדווחים, תוך יצירת מערכת גלובלית לאיסוף והעברת מידע בין רשויות המס. עם זאת, עדיין קיימים אתגרים ביישום אחיד של הכללים.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.